5 Nisan 2012 Perşembe

Evlerde Enerji Tasarrufu: Elektrik, Isı, Su


Bu yazımda mevcut yaşam kalitemizi  bozmadan nasıl enerji tasarrufu yapacağımızdan bahsedeceğim. Tamam, klişe bir konu fakat birçok kişinin dikkat etmediği noktalar görüyorum, o yüzden birde kendi açımdan yazmak istedim. Tasarruftan kastım konforumuzdan ödün vermek değil, enerjiyi verimli kullanarak aynı işi daha az güç harcayarak gerçekleştirmek, dolayısı ile de fatura giderlerimizi azaltmak. Çok uzatmadan ve sebeplerine girmeden madde madde açıklayacağım.

Haydi başlayalım, ilk konumuz:

Elektrik;

-Yeni bir elektrikli ev aleti alırken mutlaka enerji etiketini inceleyin ve benzer ürünlerle kıyaslayın. Arada çok uçuk bir fiyat farkı yoksa tercihinizi en verimli cihazlardan yana kullanın. Başlangıçta daha çok ödersiniz ama bir süre sonra kendini amorti eder. Bir beyaz eşyanın 10-15 yıl kullanıldığını düşünürsek toplamda ucuza aldığımız daha pahalıya gelecektir.

-Aydınlatma için kompakt fluoresan lambalar kullanın,  akkor lambalara göre %80 civarı daha az elektrik tüketir. Bir evin elektrik giderinin yaklaşık %20’sinin aydınlatma olduğunu düşünürsek hiçte fena değil. Birde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine, bir tane yüksek güçlü lamba kullanmak daha verimlidir. Fluoresan lambalar için tek sorun çok sık aç-kapa yapılan yerlerde lamba ömrünün kısa olmasıdır. O yüzden bu tarz yerlerde imkanlar el vermiyorsa yine akkor lamba kullanabilirsiniz. ( Dikkat ettiyseniz apartman aydınlatmalarında, asansör aydınlatmalarında fluoresan kullanılmaz, hem ilk 30 saniye verimli aydınlatmaz, hemde çok sık aç-kapa yapılması lambanın ömrünü kısaltır). Son olarak lamba/avize/abajurlarınızın üzerindeki toz tabakası aydınlatma verimini ciddi ölçüde etkiler, ara sıra silin. Kullanmadığınız lambaları söndürün dememe gerek yoktur herhalde.

-Buzdolabınızın arkasında yaklaşık 10cm boşluk olmalı ve dondurucu bölmedeki buz kalınlığı 0.5cm’ye ulaştığında temizlenmelidir. Buzdolabı kapısının tamamen kapandığından emin olun. (kapak contası özelliğini kaybetmiş olabilir).

-Klimalarınızın filtrelerini temiz tutun, hem havanın kötü kokmasını engeller hemde verimli çalışmasını sağlar. Kullanırken derece ayarını en sona dayamayın, size uygun bir derece seçin ve o derecede kalsın, hem yaz hemde kış için 26 derece genellikle iyidir. Yeni bir klima alırken gereğinden küçük veya büyük almayın, tablodan görüleceği üzere:

Aşağıdaki tabloda tavsiye edilen ölçüler verilmektedir:
Alan (m2)      Klima ölçüsü (BTU/saat)
13-15            7000-9000
16-17            9000-11000
18-22            11000-13000
23-24            13000-16000
30                 18000-20000
40                 24000

Ek olarak elektronik termostat/kompresör kontrollü bir klima seçmeniz(inverter’li tabir edilen) yaklaşık %20 enerji tasarrufu ve aynı zamanda da daha konforlu bir iklimlendirme sağlayacaktır. Evinizde panjur varsa yaz aylarında panjur kapalı iken klimaların soğutma performansı daha iyi olacaktır.

-Fırınlarda fazla ön ısıtmadan kaçınılmalı ve kapak mümkün olduğunca az açılmalıdır. İki fırın varsa küçük olan seçilmelidir. Pişireceğiniz şey az miktarda ise mikro dalga fırını tercih edin, her ne kadar daha çok elektrik tüketsede çok daha hızlı pişirme sağladığı için daha ekonomiktir.

-Çamaşır makinalarınızı mümkün olduğunca tam kapasite çalıştırmaya ve düşük sıcaklıkta kullanmaya dikkat edin.

-Aynı şekilde bulaşık makinalarınızıda tam kapasite çalıştırmaya dikkat edin. Su sıcaklığı için 55 derece yeterlidir.

-Elektrik süpürgenizin filtrelerini ve torbasını temiz tutun. Emiş gücü yükselir ve işiniz kısa sürede biter.

-Sık kullanmadığınız elektrikli cihazları stand-by modunda bırakmayın, düğmesinden kapatın.

-Çamaşırlarınızı mümkünse hafif nemliyken ütüleyin.

-Bilgisayarınızın başında olmadığınız zamanlarda(tamam yeniden açılmasını beklemek sıkıcı) uyku moduna alın, tekrar bastığınızda birkaç saniyede açılacaktır.

-Küçük bir detay, pc’nizin masaüstü arkaplanını siyah tonlarda kullanırsanız az bir miktar daha az güç harcar

-Termosifonlarınızı(şofben) sadece gerektiğinde çalıştırın.Sıcak suyum her zaman hazır olsun  demeniz faturayı önemli ölçüde etkiliyor.

Isı:

-Konutlarda ısının %25'i kapı ve pencerelerden kaybolur. Çift camlı PVC pencere ve iyi izole olmuş kapılar kullanmanız kaybı yarı yarıya azaltır.

-Kaloriferlerinizi gereksiz sıcaklıklarda çalıştırmayın, her 1 derece ısı için %6 daha fazla yakıt tüketilir.

(Üzgünüm, ısı konusunda söyleyebileceğim pek birşey yok)

Su:

-Bulaşıklarınızı elde değil makinada yıkayın.

-Diş fırçalarken veya traş olurken musluğu açık bırakmayın. Traş olurken kullanmak için kendinize bir su kabı edinebilirsiniz.

-Suyu daha iyi püskürten bir duş başlığı edinin.

-Gereksiz yere sifon çekmeyin. Eğer klozetiniz gereğinden fazla su akıtıyorsa rezervuarın içine, içi su dolu 1-1,5 litrelik pet şişe koyabilirsiniz, bu şekilde her sifon çekişinizde 1-1,5 litre daha az su harcanmış olur.

-Sebze ve meyve yıkadığınız sularla çiçeklerinizi sulayabilirsiniz.

-Bahçenizi sularken buharlaşmanın az olduğu sabah ve akşam saatlerini tercih edin.

-Bol miktarda içme suyu tüketiyorsanız çokta pahalı olmayan ufak ev tipi arıtma cihazlarından edinebilirsiniz.

Bu yazılanların her biri uygulandığında , faturalarınız her ay %30 civarında daha az olacaktır. Suyun ve bilhassa elektriğin çok pahalı ve üretim maliyetlerinin yüksek olduğu ülkemizde de bu rakam çok önemlidir.

Not: Bazı kısımlarda www.eie.gov.tr'den alıntı yapılmıştır.

Atladığım kısımlar olduysa, sizde yorum kısmına ekleme yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder