1 Mayıs 2012 Salı

Recuva ile Silinen Dosyaları Kurtarmak

Recuva logo
Farzedelim bir dosyayı yanlışlıkla sildiniz veya gereksiz olduğunu düşünüp sildiğiniz bir dosya bir süre sonra lazım oldu. Hemde üzerinden uzun bir süre geçti. Bu dosyalar kurtarılamazmı? kesin olmamakla birlikte kurtarılabilir. Bu harddiskinize veya flash belleğinize ne sıklıkla veri yazıp sildiğinize bağlıdır. Eğerki yeni veri yazılırken sıra herhangi bir bölgeye gelmiş ve o bölgede sildiğiniz veri varsa büyük ihtimalle eski veri kurtarılamayacaktır. Ama şansınıza diskinizin o bölgesi aradan çok uzun zaman geçmesine rağmen kullanılmamış olabilir. Kurtarma işleminden sonra 2 yıl önce sildiğiniz bir müziği görürseniz şaşırmayın.

Bu yazıda sizlere Piriform firmasının Recuva adlı programından ve bu programla silinen verilerimizi nasıl kurtaracağımızdan bahsedeceğim. Öncelikle http://www.piriform.com/ adresine girip Recuva adlı programın free versiyonunu indirip kuruyoruz. Programı çalıştırdıktan sonra ayarlarımızı resimdekine benzer şekilde veya ihtiyacımıza göre düzenliyoruz.


Recuva ayarlar penceresi
Daha sonra taramak istediğimiz diski seçip tara butonuna basıyoruz, tarama işlemi bittikten sonra aşağıdakine benzer bir ekran çıkacaktır karşımıza. Burada bir hatırlatma yapayım, belleğin boyutuna bağlı olmakla birlikte işlem biraz uzun sürüyor, bu işlemin uygun bir zaman diliminde yapılması daha iyi olacaktır.


Tarama işlemi bittikten sonraki görüntü
Burada yeşil ile gösterilmiş dosyalar hasarsız, sarı ile gösterilmiş dosyalar kısmen hasarlı, kırmızı ile gösterilmiş dosyalar tamamen hasarlı dosyalardır. Kutucuklardan kurtarmak istediğimiz dosyaları işaretleyip kurtar butonuna basıyoruz. Sonra kurtarılacak dosyaların nereye kaydedileceğini seçiyoruz. Burada kurtarılan dosyaları kaydedeceğimiz yer tarama yapılan diskten farklı bir disk olmalıdır ve yeterli boş alan bulunmalıdır. İşlem bittikten sonra program kurtardığı dosyaları belirlediğimiz klasörün içine kopyalanmış olarak bize sunuyor. Bu kadar basit :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder